Un clasament - Top 50 orase in care sa locuiesti - realizat de revista Capital ne pozitioneaza ca oras pe locul 28, cu o rusinoasa nota 4,77. Chiar daca in acest top sintem in fata unor orase ca Baia Mare, Botosani, Buzau, Calarasi sau Tirgu Jiu, punctajul acordat in urma evaluarii este doar la un punct si citeva zecimi diferenta de ultimul clasat - Birlad - cu 3,15. Asta in contextul in care Braila este al 10-lea oras ca marime si numar de locuitori din tara. Galatiul ocupa pozitia 15, cu un punctaj de 5,28.
Criteriile in baza carora s-a realizat acest top lamuresc pe deplin pozitionarea Brailei in urma unor orase cum ar fi Pitesti, Lugoj, Tirgu Mures, ca sa nu mai spunem fata de Timisoara sau Constanta, ocupantele locului 1 si respectiv 2 in acest top (Capitala nu a fost luata in calcul).
Astfel, pe linga numarul de locuitori, dar si alte componente care tin strict de pozitionarea geografica cu avantajele si dezavantajele aferente, redactorii revistei economice au luat in calcul situatia economica (salariul mediu, rata somajului, investitiile straine per capital), preturile din imobiliare, accesul la comert modern (hipermarket, cash&carry, mall), accesul la infrastructura de transport (aeroport, autostrada, drum european reabilitat, cale ferata principala), capitole la care, in mod clar, avem importante carente. Ca exemplu, salariul mediu net in Braila a juns la circa 671 lei, in comparatie cu 841 lei, media la nivel national.
Un alt indicator relevant: numarul de someri si rata somajului, 7.045, respectiv 5,3%, comparativ cu 5,1% rata somajului la nivel national. La acest punct ar trebui adaugat faptul ca la calculul ratei somajului nu sint luate in calcul persoanele care au beneficiat de ajutor de somaj, dar nu si-au gasit un loc de munca si au iesit din scriptele oficiale, sau acele persoane care nici macar n-au intrat in evident