Ioana Lupea: "Rezultatele procesului de deconspirare nu se potrivesc nici teoriei ca elita politica a fost impanata cu securisti, nici informatiilor pe surse din presa."
Verificarea trecutului politicienilor este pe cale sa se incheie. CNSAS se pregateste sa traga linia si sa declare misiunea indeplinita, inainte de sfarsitul anului. Pentru a intra in Uniunea Europeana cu o elita politica fara schelete in dulap, daca nu curatata.
Rezultatele insa ne pun pe ganduri, nu se potrivesc nici teoriei ca elita politica a fost impanata cu fosti securisti si nici informatiilor aparute pe surse in presa. Ceea ce inseamna fie ca am trait intr-o legenda, fie ca a fost ceva putred in procesul de deconspirare.
In conditiile in care cei mai multi politicieni au primit patalama de necolaborare cu Securitatea ca fosta politie politica, o lege a lustratiei va avea doar o semnificatie simbolica.
Pe cine sa mai lustrezi, pe fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, care oricum si-a consumat cariera politica? Chiar si supermediatizatul caz Mona Musca se va incheia probabil cu un verdict in favoarea fostului politician liberal, din moment ce Colegiului CNSAS ii este imposibil sa probeze ca a incalcat drepturile omului prin notele sale informative ori ca Eva nu e doar fantasma
erotico-securista a unor fosti ofiteri. Pana acum, Dan Voiculescu este stingher pe lista politicienilor colaborationisti.
Acuzat ca face jocuri politice si concurat de surse alternative de informatii, CNSAS-ului i s-a stins aura de deconspirator legitim.
Institutia are un singur alibi pentru deconspirarea semiesuata si este obligatia acesteia sa determine cat de concludente si complete sunt documentele pe baza carora se pronunta, in conditiile in care dosarele cuprind doar rapoartele ofiterilor, nu si mapele