Rodica Culcer: "Poate ca niciodata din 1990 incoace nu a fost mai adevarat ca acum, dupa votul deputatilor in favoarea legii ANI, ceea ce se spune de mult despre istorie, si anume ca se repeta, dar nu oricum: prima data ne infatiseaza o drama, a doua oara o farsa."
Momentul dramatic al scurtei istorii pe care o are la noi lupta anticoruptie a avut loc atunci cand o coterie de parlamentari de la putere si din opozitie au reusit sa treaca prin parlament o modificare legislativa care ar fi scos DNA (pe atunci PNA) de sub autoritatea Monicai Macovei si ar fi plasat-o in mainile alunecoase si controversate ale CSM, iar Daniel Morar ar fi fost, prin forta procedurilor, inlocuit.
Societatea civila s-a revoltat, UE a trimis mesaje furibunde si, in cele din urma, situatia a fost salvata la Cotroceni, unde a avut loc o mare consultare dublata de show-ul politic aferent. Daniel Morar si DNA au fost salvati.
Toata lumea a crezut atunci ca atacul asupra lor a fost un accident cauzat de o minoritate a coalitiei guvernamentale, aliata cu opozitia, si ca nu avea sa se repete, macar de ochii lumii. Saptamana aceasta am inteles cu totii ca ne-am facut iluzii si ca a venit momentul repetarii istoriei ca farsa.
Nu ne-am inchipuit insa ca deputatii puterii vor vota cu atata usurinta proiectul legii ANI masacrat de comisia juridica a Camerei.
Dintr-o lege care urma sa confere ANI puteri sporite pentru a investiga incompatibilitatile, conflictele de interese si, mai ales, averile din "zona gri", adica exact acele averi care nu pot fi justificate prin veniturile declarate ale demnitarilor si provin evident din coruptie, ANI a fost transformata intr-un birou de contopisti care verifica doar declaratiile de avere.
Pentru ca mascarada sa fie completa, am avut parte si de lacrimi de crocodil: liberalii si democratii au