Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a afirmat la Cluj ca procesul de avizare a proiectului de la Rosia Montana va fi oprit daca reprezentantii ministerului descopera ca studiul de impact comandat de catre compania Gabriel Resources a fost modificat de beneficiar. Ministrul Mediului a afirmat acelasi lucru si intr-un interviu acordat ZIUA de Cluj.
Daca se adevereste ceea ce sustin ONG-urile, ca studiul de impact a fost modificat, atunci cu siguranta vom opri procesul de avizare, a declarat Sulfina Barbu. Asupra modului cum a fost realizat studiul de impact pentru proiectul de la Rosia Montana au planat o serie de suspiciuni prezentate in repetate randuri de catre activistii ecologisti afiliati campaniei, Salvati Rosia Montana.
Unul dintre cele mai controversate episoade este legat de acuzatiile formulate de catre societatea Opus Atelier de Arhitectura SRL (denumita in continuare Opus SRL) din Bucuresti, care a realizat un material de documentare anexat studiului de Impact.
Mai exact, societatea bucuresteana a fost contractata de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei pentru a realiza un studiu al Centrului Istoric Rosia Montana. Mentionam ca in conformitate cu legislatia in vigoare, societatea nu este acreditata de catre MMGA ca expert, pentru a realiza studii de impact.
Societatea a realizat studiul ca subcontractor pentru Muzeul National de Istorie a Romaniei, unde expert acreditat si responsabil in cazul Rosia Montana este Marilena Patrascu.
Modificari de fond in studiul de impact
In luna august, Opus SRL a transmis MMGA o scrisoare deschisa prin care arata ca studiul de impact, respectiv capitolul realizat de catre societatea bucuresteana, a fost modificat.
In Raportul de Evaluare al Impactului asupra