Una din cele trei variante clujene ale statuii Sfantului Gheorghe nu este expusa de mai bine de 40 de ani. Este singurul exemplar color pe langa cel de bronz de pe strada Kogalniceanu sau cel de gips din lapidarul medieval al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
Despre aceasta din urma, specialistii de la MNIT nu au putut sa precizeze daca a fost prototipul celei din bronz sau o copie pentru studiu, realizata ulterior. Interesant e faptul ca nimeni nu cunoaste detalii despre exemplarul din ceramica al statuii. Copia a fost realizata acum 65 de ani, insa, de mai bine de 40 de ani, ea sta ascunsa intr-o nisa a unei cladiri din centrul orasului.
Pana ieri, cand redactorii ZIUA de Cluj au avut initiativa de a populariza imaginea, pastrand conditiile de siguranta, mica statuie din ceramica nu a fost niciodata fotografiata. Mai mult, potrivit reprezentantilor MNIT, nisa a mai fost deschisa o singura data, acum 10 ani, iar acum urmeaza sa se gaseasca o solutie sigura pentru ca statuia sa poata fi admirata de publicul clujean.
Fata ascunsa a Sfantului Gheorghe
Copia din ceramica a statuii Sfantului Gheorghe ucigand balaurul, realizata in anul 1941 de catre Kende Ferec si Rahmer Maria, este, in sine, un obiect spectaculos, important in special prin valoarea sa istorica. Asemeni celor mai multe dintre valorile de patrimoniu ale Romaniei, aceasta piesa sculpturala va putea fi reevaluata dupa definitivarea normelor specifice.
Inscriptia aflata pe soclul piesei, realizata in 1941, este realizata, fireste, in limba maghiara, in perioada respectiva Clujul aflandu-se sub administratie ungara. In anii care au urmat incheierii celui de-al doilea Razboi Mondial, aceasta piesa a fost, in consecinta, ascunsa, pentru a i se putea asigura protectia.
Intelepciunea acestei solutii este dovedita de faptul ca, iata, ac