Aniversare.
Saptamana trecuta, la Ateneul Roman, a avut loc premiera filmului realizat de Marilena Rotaru, "Regele Mihai, a 85-a aniversare", eveniment transformat intr-o vie manifestare de simpatie fata de urmasul marilor Regi Ferdinand si Carol I. In prezenta Regelui si a Familiei Regale, sarbatoarea a inceput cu Imnul national "Desteapta-te romane", urmat, apoi, de un fragment din "Poema romana" de George Enescu, din care face parte Imnul Regal. Sala a ovationat, aplauzele nu mai conteneau si, in acea clipa, am trait revelatia unei mari sarbatori nationale.
Cel care a fost, este si va ramane Regele tuturor romanilor a implinit, la 25 octombrie, 85 de ani. Vizibil emotionat, singurul supravietuitor al conducatorilor de state participante la cel de-al doilea razboi mondial, cel care a scurtat cu cateva luni conflagratia aducatoare de lacrimi si dureri, salvand astfel viata a mii de osteni romani, primea, cu modestia sa cunoscuta, manifestarea de simpatie a celor prezenti.
Odata cu venirea sa in tara, in 1992, dupa numeroase zile intunecate, dupa ura si suferinta, dupa umilinte si o cumplita intoleranta, Regele Mihai ne-a invatat pe noi, romanii, ce inseamna iubirea, demnitatea, iertarea. De altfel, acolo, in sala Ateneului Roman, am vazut cum culorile politice se estompeaza, adversitatile parca dispar si zambetul impacarii infloreste timid, pe chipuri pana mai ieri crispate. In asistenta, i-am descoperit, cu uimire, pe cei care cu ani in urma, ii interzisesera Regelui intrarea in tara. Impreuna cu toti cei de fata, ii aduceau acum, stingheri si coplesiti de eveniment, vizibil marcati de prezenta sarbatoritului, omagiul cuvenit... La sfarsitul ceremoniei, am tinut sa aflam opinia catorva dintre participanti, incepand chiar cu autoarea documentarului, Marilena Rotaru: "Este o mare emotie si bucurie sa avem un Rege de o asemenea calitate morala. F