De la 1 ianuarie, piaţa mezelurilor din România va avea şi ea de suferit. Se va impune, din cauza concurenţei de pe piaţă, o ieftinire a materiilor prime. Piaţa mezelurilor din România, estimată de producători la 7-800 milioane de euro anual, va trebui să facă faţă, începând cu data de 1 ianuarie, acestor provocări, adică ieftinirea materiei prime şi concurenţei acerbe din acest sector
alimentar.
Odată cu integrarea în UE şi implementarea normelor, deloc uşor de îndeplinit, micile carmangerii, unde condiţiile igienico-sanitare nu sunt chiar la standarde europene, ar putea dispărea. În momentul de faţă, pe piaţa preparatelor din carne sunt autorizate să funcţioneze peste 400 de firme, însă numai 40-45 dintre acestea realizează peste 60 la sută din producţia naţională de mezeluri.
Fără unităţi de primă clasă
La nivelul judeţului Mureş, conform datelor furnizate de către reprezentanţii DSVA Mureş din cadrul Serviciului de Igienă şi Sănătate Publică Animală, există doar un număr de 6 unităţi de procesare a cărnii roşii, şi anume SC Prima Com SRL, unitate de categoria B, SC Dealul Mare din Sighişoara, aceeaşi categorie, SC Tordai Impex SRL şi SC Silvaur SRL, tot categoria B, şi două de categoria C, SC Bijoboo SRL şi SC Cazadela Comimpex SRL. La ora actuală în judeţ nu funcţionează nici o unitate de categoria A care să nu necesite modernizare pentru a se alinlia la cererile Uniunii Europene.
Dintre toate societăţile menţionate mai sus, SC Silvaur SRL, nu a început restructurările pentru a intra la categoria A, ba chiar a renunţat la această linie. "Nu vom investi în acest sector, în primul rând pentru că este vorba despre sume foarte mari de bani, iar momentan trebuie să investim într-o linie de furaje şi în modernizarea fermelor. Ne vom axa mai mult pe producţia în zootehnie decât pe procesare", a precizat directorul Silvaur, Vasile Duma.