Supa de praz.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 tulpini mari de praz, 50 g unt, 3 cartofi curatati de coaja si taiati felii, 3/4 l zeama concentrata de carne de pasare, sare, piper negru macinat, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 375 ml smantana, 3 linguri patrunjel verde tocat, frunzulite de patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se indeparteaza varfurile verzi de praz, se spala bine tulpinile, se taie in doua pe lung si pe urma fasii subtiri.
Se topeste untul - intr-o oala mai mare -, la foc mic, si se dunstuieste in el prazul, pana ce se inmoaie (fara sa se rumeneasca). Se adauga cartofii si zeama de carne, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet 15-20 de minute, ca sa se inmoaie legumele.
Se trec legumele si zeama printr-o sita fina sau se mixeaza in robotul de bucatarie, se incorporeaza frisca in pireul astfel obtinut si se tine supa 2-3 ore la rece.
Inainte de a o servi, se adauga patrunjelul tocat, se toarna in boluri mai mici si se garniseste cu frunze de patrunjel verde.
Rotite de cascaval pane
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 salata verde, 2 andive, 125 g cascaval afumat (sul) curatat de coaja si taiat rondele, 1-2 oua batute, 50-75 g pesmet alb. Pentru sosul vinegreta: 2 linguri zeama de lamaie, 8 linguri ulei de masline, sare si piper negru macinat.
Mod de preparare:
Se spala salata si andivele, se desfac frunzele, se zvanta, se pun - separat - in doua servete de bucatarie si se tin la frigider cel putin o ora.
Se prepara sosul vinegreta, amestecand bine toate ingredientele.
Se dau, pe rand, prin sosul de vinegreta frunzele de salata si de andive si se aranjeaza pe un platou adanc, cele de salata verde pe margini, iar andivele la mijloc, si se pun, din nou, la frigider.
Se-ncinge uleiul intr-o cratita, pana la 180gr. (la aceasta temperatu