Provenit din mediul privat, unde a condus mai multe companii importante, ministrul de stat Bogdan Pascu anunta ca se va lua la tranta cu birocratia si a pus gand rau spagii din institutiile statului. In ce priveste mediul de afaceri, el crede ca volumul investitiilor straine isi va mentine cresterea si anul viitor.
Exista voci care spun ca dupa integrare sansele de supravietuire a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania sunt destul de reduse. Este adevarat?
Eu sunt de alta parere. Cred ca soarta intreprinderilor mici si mijlocii va depinde hotarator de destinul marilor companii, al marilor investitii, pentru ca marile investitii, de exemplu de 100 de milioane de euro, vor avea nevoie de servicii conexe si complementare, care sunt asigurate de intreprinderile mici si mijlocii.
Parerea mea este ca aceste mari investitii care vor veni in Romania vor crea posibilitatea intreprinderilor mici si mijlocii sa se dezvolte.
Dar vor rezista in competitia cu cele care vor veni din Occident?
In ce priveste competitia, cred ca nu se pune problema sa nu reziste, daca ne referim la teritoriul Romaniei. Este adevarat ca va exista o competitie in piata unica europeana, dar orice companie infiintata in Romania are doua avantaje semnificative.
In primul rand, cunoaste piata, cunoaste zona, se dezvolta in aceeasi cultura organizationala ca noi toti, si orice nou-venit are o bariera: faptul ca este cineva deja pe piata.
Ce s-a intamplat in acest domeniu in ultima perioada?
La jumatatea anului trecut s-a creat o psihoza: ca IMM-urile romanesti vor disparea. Realitatea a contrazis acest punct de vedere, care s-a spulberat ca un balon de sapun.
Din statisticile pe care le avem rezulta ca natalitatea companiilor din tara noastra este in crestere si trebuie sa spunem foarte ferm ca si inainte de integra