Plafonarea tarifelor pentru serviciile de roaming la nivelul intregii Uniuni Europene nu ar constitui neaparat un avantaj la momentul actual pe piata romaneasca, sustine Guvernul prin buletinul EU-RO Newsletter editat de acesta. In materialul publicat, Executivul justifica afirmatiile prin faptul ca operatorii din Romania sunt in faza de dezvoltare intensa a retelelor si serviciilor.
De asemenea, in buletinul amintit se mentioneaza ca piata romaneasca de comunicatii este una din cele cu o rata mica de penetrare, in comparatie cu celelalte state membre UE. Lucru total fals, daca tinem cont de faptul ca atat ministerul de resort cat si operatorii de profil spun ca "in domeniul comunicatiilor putem spune ca ne-am integrat total".
Este cel putin paradoxala atitudinea reprezentantilor statului fata de eforturile CE de a micsora tarifele pentru roaming, asta dat fiind faptul ca relatia mediului de afaceri autohton cu cel european depinde in mare proportie si de mijloacele de comunicare.
Astfel, sectorul cel mai avantajat de reducerea tarifelor roaming ar fi mediul de afaceri. Oamenii de afaceri reprezinta 80 la suta dintre cei 147 milioane de cetateni europeni care utilizeaza serviciul de roaming. Piata europeana de roaming se ridica la 8,5 miliarde de euro, adica 5,7 la suta din totalul veniturilor operatorilor de telefonie mobila. Noul regulament ar insemna o scadere cu 5 miliarde euro a acestor venituri.
Astfel se poate explica si retinerea operatorilor romani in ceea ce priveste reducerea tarifara. In mod firesc, operatorii romani din domeniul telefoniei mobile nu doresc reglementarea imediata a tarifelor de roaming aplicate utilizatorilor individuali, ei motivand acest lucru sustinand ca piata va reduce in mod natural aceste tarife.
Insa Comisia Europeana se pare ca se gandeste mai mult la aspectele pozitive reale pe care reducerea t