Cei care se zbat sa ia credite n-au idee cat de dura e lupta intre cei care vor sa le dea cat mai avantajos. Pentru toata lumea.
Europa e in plin razboi. Dar combatantii nu sunt nici infanteristi, nici artileristi, nici piloti de vanatoare, ci bancheri. Linia frontului s-a extins in Est, si ultimele batalii s-au purtat chiar pe teritoriul Romaniei.
Asadar, dupa ce UniCredit a fuzionat cu HVB (care anterior inghitise Bank Austria, care si mai de mult preluase Creditanstalt) a devenit numarul unu in Europa Centrala si de Est dupa activele detinute. Atunci numarul doi - Erste - a raspuns prin achizitia Bancii Comerciale Romane.
Cumpararea unei banci mari intr-o zona cu privatizare intarziata era singura cale de a nu pierde contactul vizual cu italo-germanii. Mai mult decat atat, fara BCR, Erste ar fi ajuns in clasament atat in spatele belgienilor de la KBC, cat si al conationalilor de la Raiffeisen.
Ciudat este insa ca, la randul sau, Raiffeisen nu s-a batut mai mult pentru CEC. Cu active de 1,7 miliarde euro, banca austriaca ar fi ocupat, in topul Estului, pozitia a treia, nu a patra.
Situatia operativa
Dar sa vedem mai bine linia actuala a frontului si ultimele desfasurari de trupe. Activele UniCredit in Est se ridica in pre-zent la 86,2 miliarde euro.
Banca italiana acopera intreaga regiune si poseda cele mai multe participatii la banci aflate in top 5 in tarile respective: Polonia (Bank Pekao si BPH), Cehia (HVB Bank), Slovacia (HVB Bank), Slovenia (Bank Austria Creditanstalt), Croatia (Zagrebacka Banka), Romania (UniCredit HVB Tiriac), Bulgaria (Bulbank), Serbia (HVB Bank), Bosnia (Zagrebacka Banka) etc.
In timpul acesta, Erste, care ocupa locul al doilea in regiune, cu active de 48,7 miliarde euro, detine a cincea banca din Ungaria (Erste Ungaria), a treia din Croatia (Erste Croatia),