In ultimele luni, companiile farmaceutice au tinut capul de afis al celor mai activi angajatori din industrie. Semnalul dat la finalul anului trecut, cand s-au ridicat primele semne de intrebare cu privire la existenta unei crize de personal in sectorul farmaceutic, s-a acutizat in ultima perioada, in conditiile in care valul plecarilor de personal a fost mai puternic ca niciodata.
De la pozitiile de entry-level si pana la cele de top management nu a existat o saptamana in care jucatorii de profil sa nu dea anunturi in ziarele de specialitate sau sa nu faca publice schimbari importante in conducere.
"Se poate vorbi de o criza de personal in domeniul farmaceutic in ultima perioada, iar cauzele sunt multiple. Cele mai frecvente sunt gradul de pregatire din ce in ce mai scazut al proaspat absolventilor, exigentele angajatorilor, diversitatea si atractivitatea ofertelor companiilor straine, pretentiile salariale ce nu pot fi satisfacute intotdeauna de companiile autohtone", spune Carmen Zota, director national de resurse umane al Farmexpert.
Analistii insa sunt de parere ca o criza pe piata fortei de munca in aceasta industrie exista cu precadere la nivel de producatori. "Pe partea de productie exista o criza de personal pentru noile meserii aparute (...) Aceasta a debutat in momentul in care producatorii locali a trebuit sa introduca noile standarde GMP (Good Manufactu-ring Practice - n. red.) pentru a fi la nivelul celor din Uniunea Europeana", declara Madalina Popescu, director general la Pluri Consultants Romania.
Popescu spune ca, pe de o parte, se poate vorbi despre fostele companii de stat care a trebuit sa se relanseze, motiv pentru care au facut reduceri de personal, iar, pe de alta parte, de jucatorii internationali activi numai la nivel de reprezentanta, dar in niciunele dintre aceste cazuri nu se poate vorbi de criza.
Ritmul sust