Legumele, altfel de cum le stim. Tulpini de telina. Timp de fierbere pentru 500 g. In apa clocotita - 40 de minute, inabusite - minimum o ora. La microunde: 10-15 minute. . Pentru a da aroma mancarii: uscati bine frunzele, apoi transformati-le in pulbere. Condimentati iarna supele si mancarurile gatit...
Legumele, altfel de cum le stim
Tulpini de telina
• Timp de fierbere pentru 500 g. In apa clocotita - 40 de minute, inabusite - minimum o ora. La microunde: 10-15 minute.
•Pentru a da aroma mancarii: uscati bine frunzele, apoi transformati-le in pulbere. Condimentati iarna supele si mancarurile gatite. Tulpinele verzi se pot pastra, in pungi de plastic, la congelator.
• Pentru a decora un platou: spalati bine tulpinele. Taiati-le mai intai pe lung, in trei, apoi pe lat, in fasii de 2-3 cm. Puneti-le in apa rece, pana cand extremitatile se onduleaza (circa o ora si jumatate). Se decoreaza platourile cu salata, mezeluri, friptura etc., pe care le parfumeaza placut.
•Pentru sanatate: tulpinile de telina verzi contin mai multe vitamine si saruri minerale decat bulbul. Faceti o cura de 10 zile, band in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un paharel de suc de telina. Se obtine bagand frunzele in centrifuga. Adaugati cateva picaturi de lamaie, un praf de sare si de piper macinat. Daca suferiti de arsuri de stomac, beti sucul fara condimente. Reteta are reputatia de a-i feri pe barbati de accidente erotice.
•Aperitiv pentru musafiri: alegeti partea alba din tulpinile telinei, spalati-le bine si zvantati-le. Taiati-le in fasii subtiri si fierbeti-le 15 minute in aburi. Scurgeti-le pe o hartie absorbanta. Pasati-le in mixer, impreuna cu pulpa a doua lamai si o legatura de patrunjel verde. Recuperati sucul obtinut intr-un vas, adaugati putina sare, piper zdrobit, si amestecati cu un pahar de iaurt si