Concluziile dramatice la care au ajuns cercetatorii privind desertificarea terenurilor agricole si piscicole din Delta Dunarii continua sa fie ignorate de cei care conduc administratia din judetul Tulcea. Acestia duc o batalie apriga cu Ministerul Mediului pentru a nu pierde dreptul de a administra 80.000 de hectare amenajate pentru agricultura si piscicultura.
In timp ce ministrul Mediului vrea sa elimine desertificarea prin reconstructia ecologica, sefii CJ Tulcea, sustinuti de oameni din tot spectrul politic, vor sa pastreze statutul agricol si piscicol al respectivelor terenuri degradate.
Inundarea acestor terenuri, preconizata de Ministerul Mediului, ar contribui semnificativ la conservarea biodiversitatii deltaice, dar ar strica jocurile de interese puse la cale de politicienii locali. Se poate spune ca partidele politice si-au impartit frateste aceste terenuri, si-au implantat oameni de afaceri in zona cu ajutorul carora fac bani frumosi.
Interesele PRM de la Sireasa si Tatanir
Desi liderii locali ai PSD au pus la cale, in urma cu un deceniu, afacerile cu terenurile din Delta, ei au pierdut, in ultimii ani, o parte din zonele de influenta. PSD-istii au fost obligati de conjunctura politica sa cedeze zone foarte mari in stapanirea altor politicieni sau acolitilor acestora. Un caz elocvent este cel de la Sireasa.
Fostul senator Traian Rece a pus mana pe amenajarile agricole Sireasa si Tatanir. In total, controversatul politician administreaza aproape 10.000 de hectare.
Democratii si liberalii care conduc acum CJ Tulcea au incercat
sa-l scoata pe Rece de pe aceste terenuri, dar nu au putut. Desi Rece nu a cultivat anul trecut nici un hectar din cele 10.000, CJ Tulcea nu i-a reziliat contractul de concesionar. Demersurile facute de unii functionari pentru rezilierea contractului lui Rece a