Tehnocratul perfect, care peste un deceniu a fost inconjurat de politicieni, a refuzat constant ofertele de inregimentare in vreun partid politic.
Leonard Orban, un tehnocrat pursange, are in spate 13 ani de cariera in diverse functii publice. Politicienii care au lucrat direct sau indirect cu el il caracterizeaza drept un functionar deplin care isi executa temele cu constiinciozitate si rigurozitate, dar caruia ii lipseste viziunea politica.
Leonard Orban, de la inceputul carierei sale pe o functie publica, a aspirat mai degraba la o functie de inalt functionar decat la una politica. Desi numele sau s-a aflat inca de la inceput pe lista scurta a potentialilor comisari europeni, el nu a aspirat la aceasta demnitate.
Dupa incheierea mandatului de negociator-sef al Romaniei, Orban isi vedea cariera continuand in breasla functionarimii de la Bruxelles, pe un post de director al unui departament al Comisiei Europene.
Angajat in 1993 la Camera Deputatilor, pe functia de consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale, a avansat pe pozitia de secretar tehnic al Comitetului Parlamentar Mixt Romania-UE, functie pe care a indeplinit-o pana in 2001.
Un amanunt mai putin stiut: agentia Mediafax consemna, la momentul numirii sale la MIE, ca pleaca din functia de "director al Directiei Relatii Externe" din Camera Deputatilor. Potrivit surselor din anturajul sau, Orban a spus ca, intr-adevar, a condus o directie care se ocupa de relatii externe la Camera.
O functie la care nu se astepta
Absenta ambitiilor politice si calitatea de functionar sarguincios au facut ca, in 2001, odata cu instalarea la putere a PSD, Vasile Puscas, negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, sa-l faca pe Leonard Orban mana sa dreapta, in ciuda faptului ca fratele lui, Ludovic, era si in acea perioada unul dintre cei