Uniunea Europeana ar putea sa-si infiinteze o armata proprie, care sa numere 100.000 de membri si care sa fie folosita pentru interventiile in "zonele fierbinti" ale globului sau pentru apararea europeana, a propus presedintele polonez Lech Kaczynski intr-un interviu acordat Financial Times.
Liderul de la Varsovia a precizat ca a discutat deja de doua ori pe aceasta tema cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si ca fratele sau geaman, premierul Jaroslaw Kaczynski, ar fi ridicat aceasta problema in cursul intalnirii de saptamana trecuta, de la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, presedintele polonez spera sa poata aborda problema unei armate europene si cu premierul britanic Tony Blair in cadrul vizitei pe care o efectueaza la Londra astazi si maine.
Totusi, Varsovia pare sa nu-si fi pregatit bine terenul pentru aceasta initiativa, deoarece oficialii germani spun ca au fost surprinsi de propunerea lansata saptamana trecute de premierul Jaroslaw Kaczynski. Principalul lor motiv de preocupare l-a reprezentat sugestia ca forta UE sa opereze in cadrul NATO - punandu-se, astfel, problema daca aceasta forta va fi plasata sub control european sau american. Uniunea Europeana ar putea sa-si infiinteze o armata proprie, care sa numere 100.000 de membri si care sa fie folosita pentru interventiile in "zonele fierbinti" ale globului sau pentru apararea europeana, a propus presedintele polonez Lech Kaczynski intr-un interviu acordat Financial Times.
Liderul de la Varsovia a precizat ca a discutat deja de doua ori pe aceasta tema cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si ca fratele sau geaman, premierul Jaroslaw Kaczynski, ar fi ridicat aceasta problema in cursul intalnirii de saptamana trecuta, de la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, presedintele polonez spera sa poata ab