Banca centrala este obligata sa intervina pe piata interbancara pentru a evita orientarea surplusului de bani catre consum, reiese dintr-o declaratie a consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. In aceste conditii, spune Vasilescu, de ani de zile banca centrala inregistreaza pierderi. Oficialul BNR a aratat ca Romania dispune de bani, dar, intrucat sumele nu sunt utilizate, banca centrala trebuie sa-i ''adoarma''. ''BNR a observat un fapt dramatic, ca apare un surplus de bani pe care economia nu-l poate folosi, astfel ca banca trebuie sa absoarba acesti bani. De ani de zile, la BNR nu se dau prime, pentru ca banca are pierderi, intrucat finanteaza dezinflatia'', a explicat Vasilescu. Totusi, sumele sterilizate de BNR sunt in continua scadere in conditiile in care mediul privat si-a imbunatatit semnificativ capacitatea de absorbtie a lichiditatilor.
''Fondurile atrase de BNR s-au redus de la zece miliarde euro la sapte miliarde euro, iar acum ne apropiem de patru miliarde euro, ceea ce inseamna ca absorbtia interna a crescut'', a spus Vasilescu in emisiunea "Pro Vest" de la Pro TV. In cazul in care banca centrala nu ar atrage surplusul de bani, acesta ar putea fi orientat catre consum, ceea ce ar genera presiuni inflationiste. Daca banii ar fi atrasi de firme pentru investitii, pentru import de tehnologie, atunci ar exista un echilibru si BNR ar putea inregistra profit, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.
Banca centrala este obligata sa intervina pe piata interbancara pentru a evita orientarea surplusului de bani catre consum, reiese dintr-o declaratie a consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. In aceste conditii, spune Vasilescu, de ani de zile banca centrala inregistreaza pierderi. Oficialul BNR a aratat ca Romania dispune de bani, dar, intrucat sumele nu sunt utilizate, banca centrala trebuie sa-i ''adoarma''. ''BNR a observat