Cantitatile de bauturi alcoolice intrate in Romania prin contrabanda in acest moment sunt aproape inexistente, avand in vedere "explozia" fenomenului in perioada 1994-2000. Potrivit Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garant, in urma cu 6 ani, evaziunea insuma circa 50 milioane euro pe an, in conditiile in care marfa traficata se ridica la 150.000-200.000 hectolitri. Ca pe orice piata, si aici au existat fluctuatii. Dupa anul 2000, cantitatile de alcool aduse prin contrabanda din strainatate s-au redus la jumatate, din cauza faptului ca au inceput sa se produca in tara cantitati insemnate de alcool la "negru".
Principalii furnizori de marfa, la acea vreme, au fost Ucraina si Republica Moldova.
"In prezent, cantitatile de alcool de contrabanda sunt ca si inexistente, in schimb au crescut cantitatile de bauturi alcoolice aduse prin evaziune fiscala", ne-a declarat Radu Morariu, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garant. Specialistii spun ca atata vreme cat statul roman nu renunta la taxele si impozitele stabilite, contrabanda si contrafacerea vor creste exponential. Cele doua infractiuni nu sunt decat o rezultanta economica a politicii fiscale a unui stat. Cantitatile tot mai mari de marfuri care sunt destinate pietei "negre" reprezinta sume importante deturnate de la bugetul de stat, atat in ceea ce priveste incasarea drepturilor vamale aferente, cat si colectarea impozitului pe profit, a accizelor si a TVA.
Desi Politia de Frontiera spune ca in acest an au fost confiscati 21.419 litri alcool, in valoare de 345.648 RON, Garant a contabilizat peste 200.000 sticle de bauturi alcoolice tip vodca si brandy aduse in tara prin contrabanda, insumand peste 300.000 euro. Principalul furnizor este Republica Moldova, marfa fiind introdusa in tara cu autotrenurile.