Aproximativ 80 milioane de euro va aloca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) pentru gestionarea situatiilor de criza. Sulfina Barbu, ministrul de resort, a precizat, ieri, ca fondurile sunt destinate pentru punerea la punct a strategiei nationale a managementului situatiilor de urgenta in 2007. Pentru o evaluare cat mai corecta, Barbu a anuntat ca deja a fost implementat un sistem de monitorizare a calitatii aerului, constand in centre dispuse in 34 de localitati din tara, caruia i-au fost alocate 15 milioane euro, precum si un centru de monitorizare a radioactivitatii. Din cauza schimbarilor climatice bruste, in urmatorii 100 de ani, vom asista la o crestere a temperaturii medii cu 0,5 - 0,8 grade Celsius in orasele industriale precum Bucuresti, Iasi, Baia Mare sau Timisoara. De asemenea, frecventa valorilor extreme la temperaturi va creste. Si debitul Dunarii va creste, ceea ce va conduce la suprainaltarea digurilor. Nici nivelul Marii Negre nu va ramane acelasi. Potrivit statisticilor, in perioada 1860-2004 a crescut cu 34 de centimetri. "Alternanta rapida dintre vremea ploioasa si seceta va fi tot mai frecventa", a mai spus Barbu.
Din 2002, in tara noastra, tot din cauza schimbarilor climatice, si-au facut aparitia si tornadele. De atunci si pana in prezent, s-au produs 17 astfel de fenomene, cu diferite intensitati. Cea mai puternica tornada din Romania s-a produs la Facaeni, cand 420 de case au fost distruse.
Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti, Cristian Hera, a precizat ca de acum inainte, in Romania, inundatiile si secetele vor deveni fenomene "frecvente". O alta problema cauzata de schimbarile climatice, la nivel mondial, este cea a deficitului de apa, "atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ".
Aproximativ 80 milioane de euro va aloca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA)