Intr-un demers ce vizeaza reforma morala a clasei politice romanesti, Liviu Turcu, analist al realitailor din tara noastra, isi continua argumen-tatia, oferind o mana de ajutor autoritatilor. Potrivit lui Turcu, asanarea morala a societatii a fost torpilata de la bun inceput de forte si de grupuri de interese care s-au vazut amenintate. Lista lui Liviu Turcu este testul acestei asanari morale, un test de credibilitate si de corectitudine din partea institutiilor abilitate. Reactii - Contre la lista lui Turcu In urma cu mai bine de trei saptamani am convenit, cu acordul directorului Jurnalului National, domnul Marius Tuca, sa incepem un proiect menit sa sprijine public initiativa politica cunoscuta drept "reforma morala a clasei politice romanesti". Un angajament asumat fara rezerve de presedintele Traian Basescu, de premierul Calin Popescu Tariceanu si de mai toti liderii partidelor politice.
Mai mult decat atat, intr-o premiera absoluta pentru perioada postdecembrie 1989, s-a dispus, via Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), ca intreaga arhiva a fondului informativ al Directiei Securitatii Statului (DSS) aflata inca in patrimoniul Serviciului Roman de Informatii (SRI) si Serviciului de Informatii Externe (SIE) sa fie transferata de urgenta la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), astfel incat procesul sa fie incheiat pana la 1 ianuarie 2007. Adica pana la data intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
O decizie primita cu interes de catre cancelariile si cercurile politice occidentale, care au vazut in aceasta initiativa o oportunitate pentru romani de a-si solutiona fie si in ceasul al doisprezecelea ceea ce societatea civila, o parte a partidelor politice si romanii in general considera a fi o importanta restanta de ordin istoric.
POVARA. Perpetuarea prezentei la nivelul elitei politice din Romania a fostil