Aproape 58% din totalul depozitelor de 105 miliarde de lei (29,7 miliarde de euro) inregistrate la sfarsitul trimestrului trei sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Ponderea depozitelor garantate de Fond a crescut in trimestrul trei cu ceva mai mult de sase puncte procentuale.
"Evolutia este determinata atat de dinamica accentuata a depozitelor garantate fata de trimestrul anterior, cat si de scaderea volumului depozitelor negarantate, variatia trimestriala fiind de - 7,4%", a explicat Alexandru Anghel, directorul general al FGDB. El spune ca scaderea volumului depozitelor negarantate s-a datorat si reincadrarii unor sume importante, dupa cotroalele efectuate de Fond. Incepand din 2004, depozitele microintrepriderilor si ale intreprinderilor mici si mijlocii sunt garantate, in timp ce pentru celelalte societati comerciale raman negarantate. Depozitele persoanelor fizice sunt garantate.
Plafonul de garantare este anul acesta de 15.000 de euro pentru fiecare deponent, urmand sa ajunga la 20.000 de euro, de la inceputul lui 2007. La acest moment, aproape 59% din depozitele persoanelor fizice se incadreaza in plafonul de garantare, ponderea fiind mult mai mica in cazul persoanelor juridice, de aproximativ 20%.
Din totalul depozitelor garantate, ceva mai mult de 70% sunt concentrate de primele cinci banci din sistem, ponderea scazand usor in ultimii ani.
Depozitele garantate ale persoanelor juridice au crescut cu 113% intre iunie anul trecut si iunie curent. In trimestrul al treilea dinamica s-a atenuat, cu o crestere de aproape 54%. In acest interval depozitele garantate ale persoanelor fizice au crescut cu 45,6%, in conditiile in care intre timp au fost incluse in calcul si sumele depuse la CEC. Fara depozitele de la CEC, depunerile garantate ale persoanelor fizice ar inregistra o crestere cu a