Ioana Lupea: "Desi construiesc strategii de putere, PNL sI PD nu reuisesc sa raspunda la intrebarea: cine sunt?".
PNL si PSD trec prin aceleasi suferinte politice. Povara guvernarii, trecuta pentru unul, apasatoare pentru celalalt, este o motivatie a declinului, dar nu singura.
Sursa slabiciunii este in interior, rezida in incapacitatea celor doua partide de a-si rezolva succesiunea si de a raspunde provocarilor din societate formuland teme importante in acord cu viziunea lor. Regresul PNL si PSD aduce dezechilibre periculoase, alimentand rezervoarele electorale ale PD si ale partidului condus de Gigi Becali.
Ambele partide au lideri inclinati spre moderatie si inconjurati de voci radicale nemultumite de tonul si actiunile ponderate care le erodeaza pe zi ce trece autoritatea.
Alesi ca urmare a unei conjuncturi - Calin Popescu-Tariceanu - sau al unui compromis intre factiuni - Mircea Geoana -, presedintii PNL si PSD se confrunta cu puternice contestari interne si aproape ca nu mai reusesc sa-si impuna deciziile la baza.
Ca dovada, adeziunile in crestere la platforma Stolojan-Stoica, in ciuda amenintarilor de la centru si defectiunile din parlament ale senatorilor si deputatilor PSD.
Cum s-a intamplat in cazul proiectului Puscas pentru organizarea alegerilor europene. Calin Popescu-Tariceanu a dobandit cea mai ingrata pozitie pe care si-ar fi imaginat-o vreodata, intre Traian Basescu si propriul partid si ii nemultumeste si pe unul, si pe ceilalti.
A cedat portofoliul Apararii PD-ului si si-a atras mania liberalilor temperati. L-a sustinut pe Varujan Vosganian pentru portofoliul de comisar european pentru a primi o palma rasunatoare de la Traian Basescu.
Mircea Geoana este reversul social-democrat al lui Tariceanu. Nu si-a exclus inamicii din partid, desi ar fi fost mai rentab