Interesul investitorilor in proprietatile romanesti a crescut simtitor in ultimii 3 ani, apreciaza Mihai Plaesu, consultant senior in cadrul departamentului birouri al DTZ Echinox. Odata cu tranzactia "pionier" din 2003, care s-a transpus in achizitia cladirii Europe House de catre grupul austriac Europolis Invest pentru suma de 30 mil. euro, investitorilor le-a fost atrasa atentia asupra pietei romanesti, foarte ofertanta. Primind un semnal pozitiv, tot mai multe fonduri de investitii au debarcat pe piata locala, unde si-au crescut sumele alocate. Pe fondul apropiatei alipiri la Uniunea Europeana, precum si al trendului ascendent al pietei rezidentiale, segmentul imobiliar va atrage noi investitori si ii va incuraja pe cei existenti sa-si reinvesteasca profiturile in proiecte de mare anvergura, apreciau analistii aceleiasi companii intr-un studiu anterior.
Ca si pana acum, Capitala va reprezenta principala atractie pentru investitorii in real-estate. O mai buna infrastructura va determina o dezvoltare impresionanta a segmentelor comercial si de birouri, apreciaza analistii pietei. Ca segmentul imobiliar este dinamic si aflat pe o panta ascendenta o arata mai ales estimarile facute pentru anul urmator, cand s-au anuntat deja investitii de sute de milioane de euro.
In acesti ultimi 3 ani, oferta proprietatilor in curs de livrare a depasit cererea de investitii adecvate.
Numarul de oportunitati, aflat in crestere odata cu maturizarea pietei, va duce, conform lui Plaesu, la o segmentare evidenta a pietei din punct de vedere al calitatii.
Randamentul investitiilor a variat de la peste 12% pentru birouri in 2003 pana la 7,5% in 2006. In aceasta perioada chiriile, dar si preturile, au devenit foarte mult legate de valoarea euro, in opozitie cu influenta anterioara a dolarului.
Retailul si piata industriala au urmat aceeasi evolutie ca aceea a