Specialistii sustin ca situatia a aparut pe fondul supraevaluarii ofertelor imobiliare, favorizate de un puternic deficit de locuinte.
"Vand vila, cu etaj, finisaje de lux, cu piscina si garaj subteran. Un milion de euro, negociabil". Nu este un anunt de mica publicitate la rubrica de imobiliare din vreo capitala europeana, ci unul dintr-un ziar local din Ploiesti, oras unde preturile proprietatilor au explodat in acest an.
Deficit de locuinte
Un metru patrat de teren in buricul Ploiestiului a ajuns sa coste 700 de euro, iar un imobil intre 100.000 de euro si un milion de euro, in functie de dimensiuni si finisaje.
In acest an, preturile proprietatilor imobiliare din oras au explodat, cererea tot mai mare de spatii comerciale si locuinte de lux aducand un profit considerabil agentiilor care intermediaza contractele de vanzare-cumparare.
Expertii sustin ca preturile au ajuns la aceasta valoare din cauza deficitului de locuinte de pe piata.
"In Romania, preturile sunt dictate pe piata imobiliara de raportul cerere-oferta. In acest moment, si probabil inca cel putin cinci-zece ani de-acum incolo, acest raport este puternic dezechilibrat pentru ca cererea excede cu mult oferta. Rezultatul este evident o autosupraevaluare a ofertelor de proprietari, cu efect in a pretinde preturi exorbitante fara suport.
De aceea s-a ajuns in situatia ca o vila in Ploiesti sa fie mai scumpa decat una din Italia sau Spania", a declarat Cristian Mitris, directorul executiv al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Piata imobiliara scumpa
Unul dintre cele mai scumpe imobile din Ploiesti este o casa nationalizata care adaposteste in prezent serviciul Starii Civile. Cunoscuta sub denumirea de Casa Casatoriilor, una dintre cladirile-simbol ale orasului, a fost oferita spre cumpara