Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Beatrice Ramascanu, a declarat ca suma despagubirilor pe care Romania a trebuit sa le plateasca ca urmare a unor hotarari a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg se ridica la 4.500.000 de euro, despagubiri care s-au acumulat in 12 ani. Acestea sunt sumele deja platite.
Un milion de euro a fost acordat in 12 cauze care au primit verdictele pe 12 octombrie, dar acesti bani inca nu au fost contabilizati la sume achitate.
Situatia nu se va ameliora in perioada urmatoare.
Dimpotriva, se va inrautati. In primul rand, CEDO a pus in aplicare procedeul cauzelor-pilot, menite sa scurteze considerabil durata proceselor.
O cauza-pilot devine model in cauze similare, iar hotararile judecatoresti se iau mai repede pe baza acestui model. Simultan cu cresterea operativitatii CEDO, Romania nu si-a imbunatatit reprezentarea la CEDO, echipa care se ocupa de reclamatiile facute la Strasbourg fiind evident subdimensionata. Mai ales ca numarul de cauze care implica Romania este de 693, pe locul II dupa Rusia.
"Un calcul simplu ne arata ca aceste 693 de cauze - care reprezinta doar un aspect infim din munca noastra, la care se adauga executarea hotararilor, traducerea hotararilor, actiunea de prevenire a violarilor ulterioare, modificarile legislative, toata aceasta munca pe diverse niveluri si paliere - e dusa de practic cinci oameni. E o realitate cruda, din pacate!", a declarat Ramascanu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.
In continuare, cele mai multe cauze privesc restituirile de proprietate.
Verdictele defavorabile statului roman vor continua probabil, deoarece judecatorii Curtii nu au fost pana acum convinsi ca Fondul Proprietatea este un mecanism eficient si echitabil de a restitui contravaloarea proprietatilor confiscate de catre statul comunist.
"P