Turismul constantean sufera in acest moment o serie de modificari de anvergura, investitorii facand rocade spectaculoase sau renuntand pur si simplu la afacerile pe care le aveau pe litoral. Destinele celor care pana vara aceasta erau considerati stapanii litoralului se despart in moduri uneori dramatice, iar piata s-a umplut deja de zvonuri dintre cele mai incredibile.
La baza acestor mutari se afla fara doar si poate spectrul integrarii europene, momentul zero al turismului romanesc. Asa se face ca anul viitor aproape toate hotelurile de pe litoral vor avea alti proprietari, fostii stapani chinuindu-se sa scape de faliment sau orientandu-se catre alte medii de afaceri.
Cele mai flagrante exemple in acest sens sunt evolutiile a doi dintre cei mai mari operatori de turism de pe litoral: SIF Transilvania si fratii Micula. Fondul are o crestere spectaculoasa a veniturilor, iar bursa raporteaza aproape zilnic recorduri depasite de acest SIF.
La polul opus, din ce in ce mai multe voci sustin ca imperiul fratilor Ioan si Viorel Micula, din care faceau parte si 16 hoteluri pe litoral, se afla in pragul colapsului.
Coincidenta sau nu, declinul fratilor Micula pare a se fi accelerat din momentul in care SIF Transilvania a inceput sa-si vanda pe banda rulanta participatiile la hotelurile in care „fratii chimici” erau actionari majoritari.
Rand pe rand, SIF Transilvania a vandut partile de 39,62% pe care le detinea la hotelurile Clabucet, Romanta Estival, Club Estival 2002, Balea Estival, Terra Estival, iar lista poate continua. Milioanele de euro astfel obtinute s-au dus apoi in investitii ferite de „profesionalismul” unor parteneri precum fratii Micula.
La randul lor, acestia au afisat o tacere suspecta, renuntand la asocierea cu fondul de investitii destul de usor si fara a cumpara in schimb pachetele SIF, pe