Tribunalul Bucuresti a motivat ieri, la 17 ani de la Revolutie, hotararea prin care a dispus restituirea catre Valentin Ceausescu (foto) a bunurilor, bijuteriilor si obiectelor de arta confiscate in decembrie â89 de la el si de la fratele sau Nicu.
TAVALUG. Arestat la 25 decembrie 1989, tinut 9 luni in inchisoare sub acuzatia de subminare a economiei nationale, dar niciodata gasit vinovat de comiterea vreunei infractiuni, Valentin Ceausescu a incercat ani de-a randul sa-si recupereze bunurile personale sechestrate pe vremea cand era acuzat. In anul 1996, Valentin Ceausescu era scos de sub urmarie penala impreuna cu fratii sai Zoia si Nicu. Prin acelasi act se dispunea si restituirea tuturor bunurilor confiscate. Solutia nu a avut insa zile multe, pentru ca in anul 1999 era infirmata. Scoaterea de sub urmarire penala era inlocuita cu "incetarea urmaririi penale", solutie care permitea reinstituirea masurii confiscarii bunurilor. 11 luni mai tarziu, in anul 2000, si aceasta solutie era infirmata si se revenea la cea din 1996. Nu pentru mult timp insa, deoarece in anul 2001 o alta ordonanta repunea in drepturi masura confiscarii bunurilor de la copiii familiei Ceausescu. In anul 2004, legea i-a permis lui Valentin sa atace in instanta tavalugul ordonantelor Parchetului.
HOTARARE. Motivarea de ieri a refacut legatura intre nevinovatia fiilor lui Ceausescu si nelegalitatea mentinerii unei confiscari. "Indiferent de infractiunea analizata, atat in privinta petentului Ceausescu Valentin, cat si a lui Ceausescu Nicu, nu se poate retine comiterea nici unei infractiuni. (...). Din nici o proba administrata in cursul urmarii penale nu se poate retine in sarcina lui Valentin si a lui Nicu Ceausescu ca ar fi desfasurat activitati prin care sa fi vatamat interesele legale ale unor persoane, de natura celor retinute de procuror, sau ca ar fi comis acte si fapte de nat