Unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este acela de a se lista, fireste, chiar la BVB. Adunarea Generala a Actionarilor BVB si-a dat acordul cu privire la intocmirea unui studiu referitor la oportunitatea unei astfel de actiuni.
Acest studiu, care urmeaza a fi finalizat la sfarsitul anului, va cuprinde concluzii legate de cadrul juridic in care se va putea opera listarea actiunilor Bursei, avantajele si dezavantajele, si va recomanda cea mai buna solutie pentru concretizarea acestei idei.
Sursa de lichiditati
Una dintre cele mai importante modificari ce vor aparea in statutul BVB va fi transformarea din societate inchisa in societate deschisa. In consecinta, actiunile care sunt impartite in prezent doar de societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) vor circula liber pe piata de capital.
Actionarii vor avea de ales metodele prin care BVB, ca societate listata, se va alinia la regulile pietei de capital privind dispersia actionariatului, capitalizarea si categoria in care vor fi tranzactionate actiunile. Ei vor putea opta intre vanzarea actiunilor existente si majorarea de capital.
Plaja de optiuni este larga, listarea putand fi efectuata prin majorare de capital, prin emisiune de bonduri convertibile in actiuni, prin oferta de actiuni catre societatile de servicii de investitii financiare care sunt actionari ai Bursei sau prin oferta de actiuni catre public.
Prin listare s-ar deschide accesul la o finantare mai rapida si mai convenabila prin care va fi satisfacuta nevoia de lichiditati pentru concretizarea viitoarelor proiecte ale bursei bucurestene. Capitalul social al BVB este in prezent de 34,844 milioane lei (9,95 milioane euro), majorarea acestuia de la 22,6 milioane lei fiind aprobata in AGEA din luna aprilie.
In opinia lui Doru Bolos, director general al Interdealer Ca