In Romania exista 4,5 milioane de contribuabili la sistemul pensiilor de stat si 6,2 milioane de pensionari. Acestui dezechilibru i se adauga o legislatie precara, ceea ce genereaza o situatie dramatica: majoritatea pensionarilor abia supravietuiesc.
Infiintarea fondurilor private de pensii si orientarea populatiei spre acest tip de fonduri pare sa fie singura rezolvare a situatiei, in conditiile in care sistemul garanteaza venituri mai mari dupa pensionare.
In acest sens, modificarea legii pensiilor a devenit o urgenta. Deocamdata insa raman nelamurite o serie de probleme, aparent minore, cum ar fi pensiile de urmas, pensiile de invaliditate ori dobanda fondurilor de pensii administrate privat.
In acest context, contributia la un fond privat de pensii devine facultativa in 2007, iar in ultima parte a anului sau la inceputul lui 2008, ea va deveni obligatorie. In prima faza, aceste fonduri vor fi administrate de casele judetene de pensii, iar treptat se va face trecerea in administrarea unor institutii garantate de stat.
Pentru ca Europa traieste un proces de imbatranire a populatiei, fondurile private de pensii devin un domeniu atractiv pentru banci, companii de asigurare si alte institutii financiare.
„Balanta va inclina spre firmele cu experienta in Romania si un capital care sa dea incredere atat statului, cat si contribuabililor“, este de parere Ioan Horga, unit manager Aviva (companie initiatoare si membra a Asociatiei Pensiilor Administrate Privat).
Pe de alta parte, societatile de asigurari vor lupta sa devina administratori ai acestor fonduri si din prisma faptului ca asigurarile de viata isi au viitorul in pilonul V al pensiilor private.
Efecte in 10-15 ani
Modificarea legii pensiilor este privita cu optimism atat de institutiile statului, cat si de asiguratori. Adevaratele efecte asupra pietei