Conflictul ANRC - operatorii de telecomunicatii, posibil rezolvat de CE
RomTelecom, Telemobile si Cosmote au protestat ieri public impotriva deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii de amanare a aplicarii, cu un an, a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare.
Sustinand ca, in demersurile facute, li se alatura si ceilalti operatori de telefonie, RCS&RDS si UPC, cei trei CEO - James Hubley (RomTelecom), Piermario Di Pietro (Telemobile) si Nikolas Tsolas (Cosmote) au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa-i asigure ca Autoritatea va aplica regulile intr-o maniera corecta si echitabila.
Intrebati ce vor face daca ANRC nu se razgandeste in privinta amanarii reducerii tarifelor de interconectare, care, potrivit celor trei operatori de telefonie, le-au adus mari pierderi in ultima perioada, cei trei au precizat ca se vor adresa instantei, iar din 1 ianuarie 2007 si Comisiei Europene, "care are puteri foarte mari si suntem siguri ca vor sanctiona atitudinea ANRC".
Pierderile operatorilor
Printre nemultumirile reprezentantilor RomTelecom se numara "o alta decizie incorecta a Autoritatii", aceea de a acorda Vodafone si Orange o perioada de 2 ani si 4 luni pentru implementarea deciziei de implementare a tarifelor de interconectare, fata de doar 12 luni acordate RomTelecom. "Distorsiunile create de ANRC au un impact major asupra preturilor percepute consumatorilor, precum si asupra unuia dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti", a declarat James Hubley, precizand ca "incalcarea flagranta a mandatului legal al Autoritatii va costa RomTelecom 6 milioane de euro, in 2007". In ceea ce priveste pierderile cauzate de amanarea implementarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare, reprezentantul Telemobile a sustinut ca acestea au ajuns deja l