VINURI STRAMOSESTI De-a lungul timpului, in lume au fost cunoscute mii de sortimente de vinuri. Cu toate acestea, in afara de vinurile clasice, despre care a auzit toata lumea - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon sau Merlot - , putine sunt denumirile care sa-i faca pe oameni sa se gandeasca direct la licoarea lui Bachus. Daca ar exista numai aceste cateva sortimente de vinuri, ce farmec si ce spectacol ar mai putea oferi in plus degustarile? Tarile vitivinicole europene au soiuri traditionale pe care, in ultima vreme, au inceput sa le promoveze din ce in ce mai intens, ca pe un element de specificitate al culturii lor.
TRADITIE ROMANEASCA Romania, cu ocazia ceremoniilor oficiale organizate in tara sau in strainatate, ofera spre degustare vinuri obtinute pe meleagurile noastre, dar provenite din soiuri straine. Dupa cum specifica doctorul in oenologie Ion M. Pusca, acest mod de prezentare a vinurilor poate fi apanajul tarilor fara o cultura a vitei-de-vie si care nu au soiuri proprii. Nu este cazul Romaniei insa, tara cu o traditie vitivinicola multimilenara, care a avut dintotdeauna numeroase soiuri indigene, atat albe, cat si rosii, de o rara calitate.
Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Francusa, Babeasca Neagra, Ardeleanca, Negru Moale, Negru Vartos, Cramposia, Gordanul, Gordinul, Braghina, Busuioaca de Bohotin - "toate aceste soiuri vechi traditionale romanesti merita sa fie intens promovate, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ca pe un element cultural de mare importanta", spune Ion M. Pusca.
PATRIMONIUL NATIONAL VITICOL Cate dintre toate soiurile autentice, care mai exista inca, se gasesc astazi cultivate in podgoriile romanesti? In Podgoria Jidvei se intalnesc Feteasca Regala, Feteasca Alba si Iordana. La Bucium, fiind o podgorie cu predilectie pentru vinurile alb