De anul viitor, BCR ar putea trece la securitizarea portofoliului de credite ipotecare, a declarat ieri directorul Directiei Managementul Grupului si Piete de Capital din cadrul BCR, Marius Danila. Operatiunea ar constitui o premiera pe piata bancara autohtona. Prin securitizare, portofoliul de credite ipotecare este preluat de catre o societate-vehicul special infiintata, care va emite actiuni sau obligatiuni, pe baza imprumuturilor. "Suntem pregatiti, suntem printre putinii jucatori care au atins masa critica, care permite o astfel de operatiune", a spus Danila. Valorificarea portofoliului ipotecar necesita o masa critica a creditelor, care in Romania s-ar cifra la 200-300 milioane euro, potrivit lui Bunea.
Vicepresedintele bancii, Dan Bunea, a afirmat in luna martie ca institutia de credit a purtat discutii cu unele fonduri de investitii, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a acordat bancii doua imprumuturi pentru finantarile ipotecare, este interesata de participarea la o schema de securitizare a imprumuturilor acordate de BCR. Banca a anuntat inca din primavara acestui an intentia de a valorifica portofoliul de credite ipotecare, ajuns la acea vreme la jumatate de miliard de euro, prin securitizarea lui sau emisiunea de obligatiuni ipotecare.
De anul viitor, BCR ar putea trece la securitizarea portofoliului de credite ipotecare, a declarat ieri directorul Directiei Managementul Grupului si Piete de Capital din cadrul BCR, Marius Danila. Operatiunea ar constitui o premiera pe piata bancara autohtona. Prin securitizare, portofoliul de credite ipotecare este preluat de catre o societate-vehicul special infiintata, care va emite actiuni sau obligatiuni, pe baza imprumuturilor. "Suntem pregatiti, suntem printre putinii jucatori care au atins masa critica, care permite o astfel de operatiune", a spus Danila. Valorificarea portofoli