Numarul radierilor a crescut cu 125,5%, in timp ce ritmul inmatricularilor a scazut cu 24,5% in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, releva un studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Evolutia este fireasca, atat falimentele, cat si aparitia unor firme noi fiind normale intr-o economie functionala.
Selectia naturala
Reprezentantii mediului de afaceri apreciaza ca numarul mare de radieri este o consecinta a simplificarii legii falimentului. In opinia acestora, in Romania ar fi „normal” sa falimenteze anual 30.000 de firme si sa fie inmatriculate alte 50-60.000.
Un prim efect al radierilor il constituie cresterea cu 5% a numarului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) care au avut profit in primul semestru, comparativ cu 2005. Evolutii pozitive au fost inregistrate si de cifrele de afaceri ale IMM-urilor (10%), profit (10-15%) si volumul exporturilor din sectorul privat (16,2%).
Scade numarul IMM-urilor
Potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului, in primele sase luni ale acestui an, numarul societatilor comerciale infiintate in Cluj a fost mai mic decat cel al radierilor. In perioada ianuarie-iunie au fost inmatriculate 2.155 societati comerciale si au fost radiate 2.869.
La sfarsitul lunii iunie, in judet erau inregistrate aproximativ 16.000 de IMM-uri active, fata de 23.000 cate erau la inceputul anului 2005, spune Mircea Mihestean, director executiv al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii Cluj.
Chiar si in aceste conditii, din punct de vedere al densitatii IMM-urilor la mia de locuitori, Clujul ocupa pozitia secunda, cu un scor d