Luna trecută procesatorii de lapte şi carne din judeţ au fost controlaţi de comisarii Uniunii Europene. Acest control a avut ca scop verificarea stadiului realizării programelor de modernizare şi restructurare a unităţilor de procesare a cărnii şi laptelui, dar şi capacitatea structurilor veterinare de a implementa, verifica şi controla respectarea legislaţiei sanitar-veterinare. Accentul a fost pus îndeosebi pe transabilitate, adică, pe circuitul produselor de origine animală de la producător până la produsul finit ajuns pe masa consumatorului.
Au fost controlate două fabrici de procesare lapte, prima aflată pe lista B, cu un program de modernizare, restructurare şi finalizare până la sfârşitul anului 2006, şi a doua, o fabrică de procesare a laptelui aflată pe lista C, cu un program de modernizare şi restructurare până în anul 2009. Au mai fost verificate şi inspectate trei centre de colectare a laptelui, unde se colectează, depozitează şi se livrează materia primă pentru procesatori. În ceea ce priveşte abatorizarea şi procesarea cărnii, au fost verificate două abatoare şi două fabrici de prelucrare şi procesare. "În timpul controlului s-au constatat o serie de aspecte pozitive, dar şi numeroase nereguli legate de calitatea laptelui ca materie primă. Normele UE prevăd ca pe 1 ml de lapte numărul total de germeni (NTG), nu poate fi mai mare de 100.000, iar numărul celulelor somatice (NTS) nu poate să depăşească 400.000. Primul indicator reprezintă un barometru asupra igienii laptelui materie primă, începând de la muls, transport, răcire, predare, depozitare la centrele de colectare. Al doilea indicator reprezintă un barometru asupra stării de sănătate a ugerului", a precizat Ioan Rusu, directorul DSVSA Mureş. Rezultatele acestor controale vor fi transmise până în luna decembrie. La ora actuală, la nivelul judeţului Mureş există un număr de 7 unităţi de a