Guvernul a aprobat un proiect de lege privind protectia copiilor proveniti din familii destramate. Conform acestei initiative, parintele fara custodie asupra copilului care vrea sa-l ia pe acesta intr-o calatorie va trebui sa ofere garantii materiale ca nu fuge cu fiul sau fiica din tara. Aceasta este consecinta alinierii legislative a tarii noastre la normele europene.
Executivul a parafat joi un proiect de act normativ privind ratificarea Conventiei asupra relatiilor personale care privesc copiii, adoptata la Strasbourg la 15 mai 2003.
Conventia prevede inlocuirea termenul de "vizita", care era folosit in legislatia romaneasca cu cel "relatii personale".
„Comitetul de experti in dreptul familiei care a elaborat proiectul Conventiei a considerat aceasta inlocuire termenului de "vizita" cu cel de "relatii personale" ca fiind adecvata, intrucat recunoaste drepturile copiilor”, se arata intr-un comunicat emis de Guvern.
De asemenea, noua lege prevede ca la terminarea vizitei sau pentru a impiedica deplasarea ilicita a copilului, autoritatile judiciare care au pronuntat o hotarare privind relatiile personale pot adopta anumite masuri pentru a asigura, in masura posibilului, atat executarea hotararii, cat si inapoierea copilului, in cazul in care acesta a fost plecat.
„Acest aspect poate fi pus in practica, de exemplu, cerand persoanei care solicita relatii personale sa-si depuna pasaportul, sa ofere garantii financiare sau reale si alte masuri", informeaza Guvernul.
"Asta inseamna ca parintelui care nu are custodia copilului i se poate cere sa depuna, drept garantie, pasaportul, o suma de bani sau o garantie - precum actele unui masini sau ale casei - pentru a primi dreptul de a pleca cu copilul pentru o perioada mai lunga", explica Florin Gheorghe, avocat in Baroul Bucuresti.
"Initiativa