Liviu Turcu are 56 de ani, este doctor in filozofie al Universitatii din Bucuresti si a lucrat pentru serviciul de spionaj ceausist in perioada 1976-1989, la inceput pentru Divizia politico-economica, iar ulterior ca sef al Serviciului Operativ pentru Statele Unite si Canada sau al serviciului Europa de Vest pentru Germania, Austria, Elvetia. La inceputul anului 1989, maiorul Liviu Turcu din Centrala de Informatii Externe, aflat in misiune sub acoperire diplomatica la Viena, cere azil politic in Statele Unite, in vreme ce regimul de la Bucuresti il condamna la moarte.
Liviu Turcu a intervenit in perioada postdecembrista in dezbaterile autohtone legate de mostenirea fostei Securitati, dar informatiile sale nu au schimbat pina acum cursul evenimentelor si nici nu au dus la descoperiri surprinzatoare. Acum doua saptamini insa, fostul ofiter de spionaj a publicat in Jurnalul National un articol in care spunea ca Varujan Vosganian, proaspat nominalizat pentru un fotoliu de comisar european, ar fi fost racolat in anii ’80 de catre un subaltern al sau din Centrala de Informatii Externe. Fara sa aduca nici un fel de probe in sprijinul afirmatiilor sale, articolul scris de Liviu Turcu a contribuit, in cele din urma, la retragerea lui Vosganian din cursa. in editia de luni, 7 noiembrie, a Jurnalului National, fostul ofiter de spionaj da publicitatii o lista de politicieni despre care afirma ca au lucrat implicit pentru Securitatea ceausista.
Pe lista apar fostii premieri Adrian Nastase si Radu Vasile, senatorul liberal Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, deputatul PSD Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, deputatul PSD Alin Teodorescu, plus deputatul PNL Mircea Cosea, fost ministru al reformei si senatorul PSD Serban Mihailescu, fost secretar general al guvernului. Ultimii doi au fost deja deconspirati de CNSAS ca fosti spioni, in schimb,