Mai multe cazuri in care anumite persoane din municipiul Oradea au reusit sa scoata credite de zeci de mii de lei noi pe baza unor acte false, au scos la iveala o posibila complicitate a angajatilor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bihor in aceste cazuri.
Deocamdata, seful institutiei, Liviu Lupea, a declarat doar ca exista doi angajati si fosti salariati cercetati, insa a refuzat sa divulge numele acestora.
Potrivit lui Lupea, angajatii ITM suspectati de comiterea unor infractiuni au fost mutati de pe functiile pe care le detineau, iar inspectoratul le-a retras si stampilele. "In cazul in care se va dovedi implicarea lor, vom face publice numele acestora. Deocamda-ta avem obligatia sa protejam ins-ti-tutia si oamenii nostri.
Ei au fost scosi de pe functiile pe care le detineau, le-am retras stampilele si am inasprit sau restrictionat posibilitatea de a se mai frauda acte. Am comandat stampile noi, in doua culori, astfel incat sa iasa in evidenta in cazul unor copii xerox", a mai explicat seful ITM.
Lupea a mai spus ca au existat cazuri in care un simplu sofer, care avea un salariu de opt milioane de lei vechi, a reusit sa isi scoata credit cu o adeverinta in care figura cu un salariu mult mai mare. "Acesta a reusit sa isi ia credit cu un contract fals, care a fost inregistrat la ITM pentru doua secunde si pe urma anulat.
Aceste lucruri sunt posibile si pentru ca bancile nu isi iau masuri de protectie. In cazurile in care au suspiciuni ca ar fi vorba de falsuri ne solicita verificari, insa este vorba despre o munca titanica", a conchis aceeasi sursa.
Ultimul caz de acest gen, in care trei banci din Oradea au fost fraudate pe baza unor acte false, a fost facut public la inceputul acestei saptamani. Este vorba despre doua pe