Propunerea privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare la Orange si Vodafone este justificata, dar ar trebui insotita de masuri compensatorii pentru operatorii afectati, a declarat, ieri, citat de Mediafax, presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.
"Astazi la comisie a avut loc o intalnire cu reprezentantii ANRC si RomTelecom. Cei din urma si-au exprimat protestul cu privire la proiectul de decizie referitor la amanarea punerii in practica a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a retelelor altor operatori la Orange si Vodafone. S-a convenit sa programam o noua intalnire la care vor participa toti operatorii implicati", a spus, citat de aceeasi sursa, Pambuccian. In ceea ce priveste cadrul legal de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, Pambuccian a spus ca acesta nu mai reflecta situatia reala, motiv pentru care ANRC ar trebui sa regandeasca cele mai relevante concepte ale pietei, cum ar fi cele referitoare la operatori dominanti, piete relevante sau acces la serviciile de comunicatii.
La 10 iulie, ANRC obliga, printr-o decizie, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006 - ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, la 0,0503 euro/minut.
Prima diminuare a avut loc la 1 septembrie, urmatoarele fiind programate pentru ianuarie 2007, ianuarie 2008 si ianuarie 2009. Insa, in urma cu cateva saptamani, Autoritatea s-a razgandit, anuntandu-si intentia de a amana aplicarea celei de-a doua etape de reducere a tarifelor. Anuntul a starnit ample reactii de protest atat din partea Romtelecom, cat si a operatorilor de telefonie mobila Zapp si Cosmote, care au acuzat ANRC ca, prin acest proiect, se opune Directivei Uniunii Europene si dauneaza consumatorilor.
In replica, ANRC a sustinut ca protestul Telemobil, Cosmo