Odata cu intrarea in marea familie a Europei, cetatenii romani au surpriza sa constate ca in afara de drepturi mai au si obligatii. Una dintre acestea o reprezinta Taxa Verde pentru echipamentele electrice.
Din fericire, autoritatile romane nu sunt inca pregatite pentru implementarea ei din 1 ianuarie 2007, prin urmare, luna martie a anului viitor este un moment mai probabil pentru punerea ei in practica.
Cumparatorul roman trebuie sa afle ca in curand va trebui sa plateasca o taxa pentru reciclarea aparatelor si echipamentelor electrice. Nivelul acestei taxe nu a fost stabilit inca, dar se pare ca va ajunge la un nivel de 2 -10 Euro la fiecare produs.
Reporter: Pe baza carei legi se va introduce Taxa Verde in Romania?
Valentin Negoita: Legislatia romaneasca se bazeaza pe HG 448/2005 ce reprezinta implementarea Directivei Europeane EC 96/2002 si ea statueaza responsabilitatile producatorilor, importatorilor, distribuitorilor si comerciantilor de echipamente IT&C si al celor de elctrocasnice.
Practic, este vorba de trei clase de produse, cele albe - elecromenajerele, gri - IT&C si cele maro - electronicele de consum.
Rep.: De ce le spuneti albe, gri si maro?
V.N.: Asa au fost denumite de UE. Probabil datorita culorii lor din magazine, majoritatea electrocasnicelor sunt albe, IT-ul are gri-ul in componenta iar celelalte produse pot fi de orice culoare asa ca li s-a dat o culoare la intamplare, de ce nu maro? Oricum acest lucru nu are prea mare importanta.
Revenind la ideea anterioara, va spuneam ca legislatia europeana a fost translatata si in Romania si ea prevede ca producatorii sau importatorii de echipamente sa se ocupe de finantarea fluxului de colectare, respectiv reciclare al echipamentelor.
In Romania, ca si in celelalte tari europene producatorii s-au grupat in organiz