La 20 de ani de la moartea sa, Molotov este cetatean de onoare, cu acte in re-gula, al Clujului. In plina campanie de sovietizare a Romaniei, in 1947, Consiliul Primariei Cluj-Napoca i-a conferit acest titlu "pentru merite exceptionale" fostu-lui ministru de Externe sovietic. Nici Sibiul nu s-a lasat mai prejos. Tot in 1947, Primaria Sibiului i-a acordat titlul de cetatean de onoare lui Visinski, supranumit "procurorul terorii", posesor si al Ordinului Carol I in grad de Mare Cavaler. DE DRAGUL MOSCOVEI. Semnarea de catre Viaceslav Molotov a pactului cu Germania (1939) a insemnat destramarea Romaniei Mari. Opt ani mai tarziu, acelasi Molotov care pledase pentru "retrocedarea" Transilvaniei a devenit cetatean de onoare al Clujului, iar Stalin - al Romaniei Azi, cand se cauta "securisti" si "victime ale comunismului", cand se cheltuiesc bani publici pentru comisii si institute de "cercetare", daca ne intoarcem privirile spre trecutul recent vedem ca multe sunt anapoda. Cetateni de onoare ai unor mari orase romanesti au ramas bunaoara Molotov si Visinski.
Cum este posibila o asemenea "scapare"? Prinsi cu discursurile anticomuniste, se pare ca politicienii si edilii de la Cluj si Sibiu au uitat sa se informeze asupra mostenirii propriilor primarii.
MOLOTOV, LA CLUJ. In primavara lui 1947, in plina campanie de sovietizare a Romaniei, cand statul roman facea totul pentru a intra in gratiile "fratelui mai mare", URSS, Consiliul politic al Primariei Cluj a decis conferirea titlului de "cetatean de onoare" al municipiului ministrului sovietic de Externe de la acea vreme, Viaceslav Molotov.
Iata cum descria ceremonia ziarul oficial al PCR, Scinteia: "Consiliul politic al Primariei Cluj, largit cu reprezentantii vietii politice, culturale si sociale a orasului a tinut eri, 18 martie, orele 12 in sala festiva a Primariei o sedinta solemna la care a partic