Cu doua luni inaintea aderarii la UE, zeci de mii de firme care vor trebui sa-si schimbe procedurile de raportare statistica pentru comertul exterior nu stiu nici macar cum arata formularul pe care il vor completa lunar, din cauza intarzierilor legislative.
Cateva zeci de mii de firme din Romania vor trebui sa-si schimbe procedurile de raportare statistica pentru a respecta standardele din UE. Este vorba despre firmele care deruleaza exporturi si importuri cu companii din Uniunea Europeana si pentru care declaratiile vamale vor deveni istorie.
De la 1 ianuarie, adica peste nici macar doua luni, firmele locale care fac comert cu companii din UE nu vor mai depune "traditionalele" declaratii vamale, pentru ca nu va mai exista vama intre Romania si UE. Bunurile vor circula liber, adica fara vama si taxe vamale, iar importul si exportul isi vor pierde numele.
Exportul catre un stat membru se va numi livrare intra-comunitara, iar importul dintr-un stat membru se va numi achizitie intra-comunitara. In plus, firmele nu vor mai depune declaratii vamale, ci formulare Intrastat (de comert intra-comunitar) si deconturi de TVA pentru operatiunile comerciale cu UE.
"Probabil cateva sute de mii de firme isi vor schimba procedurile de raportare", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Totusi, Institutul National de Statistica, responsabilul pentru sistemul Intrastat, spune ca in 2004 doar 25.000 de firme derulau comert cu statele UE si Bulgaria.
Companiile aflate in aceasta situatie vor trebui sa completeze lunar formularul Intrastat, si sa-l depuna in cel mult 15 zile de la expirarea lunii de referinta, spune Statistica. Mihai Ionescu de la ANEIR afirma ca prima raportare de acest fel va fi pe 25 februarie.
Pana atunci, legea referitoare la aplicarea Intrastat inca nu este in