Zeci de reprezentanti ai clasei politice si cetateni germani au depus, joi, coroane de flori la Memorialul de la Zidul Berlinului, pentru a comemora astfel persoanele ucise sau ranite, in timp ce incercau sa fuga in Germania federala. Zidul Berlinului, care a fost distrus acum 17 ani, a fost simbolul barierei care a existat intre lagarul comunist si lumea libera.
Oficiali germani, printre care ministrul regional Harald Wolf, conservatorul Gunter Nooke si directorul Biroului pentru gestionarea arhivelor STASI, Marianne Birthler, au aprins lumanari la Memorialul de pe Bernauer Strasse si au depus flori langa o bucata ramasa din zid.
„Caderea Zidului Berlinului a fost unul dintre cele mai frumoase momente din istoria Germaniei, datorita cetatenilor care si-au riscat viata pentru a-si obtine libertatea ”, a declarat Gunter Nooke in timpul ceremoniei.
Aproximativ 125 de persoane au murit incercand sa treaca zidul, in cei 28 ani de separare a celor doua Germanii, arata datele unui centru de cercetari al istoriei contemporane, din Postdam.
Postul de frontiera de pe Bernauer Strasse a fost primul care, in seara de 9 noiembrie 1989, a permis trecerea locuitorilor din Germania comunista in vestul tarii.
Desi au trecut 17 ani de la caderea zidului, numerosi locuitori din estul tarii inca se considera cetateni inferiori: rata somajului in aceasta regiune este aproape dubla fata de cea din vest, nivelul de trai este mult mai scazut.
Din fostul Zid al Berlinului, distrus aproape in intregime la sfarsitul anului 1989, au mai ramas trei sectiuni importante. O portiune lunga de 80 kilometri se afla langa Potsdamer Platz, o alta se gaseste de-a lungul raului Spree, langa Oberbaumbrucke, poreclita si „Galeria din cartierul de est”, si o a treia sectiune, transformata deja in muzeu, se afla la nord de Bernauer.