Comisia Europeana a dat publicitatii raportul asupra sanselor Turciei de a fi primita in UE. Documentul, releva ieri cotidianul "La Tribune", evita propunerea de a se intrerupe negocierile sau de a ingheta anumite capitole-cheie din cadrul negocierilor de aderare cu Ankara, lasand sefilor de stat si de guvern ai UE sa decida, la summitul din 14-15 decembrie, viitorul negocierilor cu aceasta tara. In schimb, Executivul european ii acorda inca cinci saptamani pentru a-si respecta angajamentele fata de Cipru. Daca Turcia va refuza in continuare sa-si deschida porturile navelor cipriotilor greci, Comisia va adopta "recomandarile necesare", inaintea summitului european din 14 si 15 decembrie, au anuntat surse europene. Fara a stabili o data clara, CE ofera astfel Ankarei cateva saptamani suplimentare - maximum cinci - pentru a-si respecta angajamentele, o sansa in plus fiind data si proiectului de compromis pregatit de presedintia finlandeza a UE. La sfarsitul lunii septembrie, Finlanda a propus reluarea comertului direct intre UE si Republica Turca a Ciprului de Nord - entitate turca recunoscuta doar de Ankara -, incurajand astfel Turcia sa deschida unele porturi navelor din partea cipriota a insulei divizate din 1974.
Cancelarul german Angela Merkel, care se numara printre liderii UE care au avertizat in termeni duri Turcia, a pledat totusi in favoarea unui compromis. "Trebuie sa gasim o solutie", a declarat Merkel, cerand Ankarei sa-si flexibilizeze pozitia, "pentru a se evita escaladarea tensiunilor" intre UE si Turcia. Cipru a avertizat deja ca va bloca orice initiativa de continuare a acestor negocieri in cazul in care Turcia nu se conformeaza cererilor Bruxelles-ului.
Markos Kyprianou, comisarul cipriot, a declarat ca Executivul UE ar trebui sa specifice care sunt consecintele gestului de sfidare al Turciei, initiativa sustinuta si de Stavros Dimas si