Doar o treime dintre proprietarii de vaci din judetul Ialomita care livreaza lapte pentru consum si-au depus in termen cereri pentru obtinerea cotei de lapte.
In ciuda eforturilor facute de reprezentantii Directiei Agricole Ialomita, dar si de primari, oamenii nu au vrut sa auda de cota de lapte, pe care o considera doar o modalitate prin care statul le va lua o parte din produse. Dupa integrare, doar producatorii care au cota vor avea voie sa vanda lapte obtinut de la vacile din gospodarii.
„E o smecherie la mijloc”
Batranii care au trait vremurile in care trebuiau sa predea statului o parte din ce produceau au fost cei care au dat tonul neincrederii. „Noi stim ce-i aia cota. Nu credem ca acum cand zici cota de lapte primesti ceva gratis. E o smecherie la mijloc”, spune convins Vasile Manta, pensionar din comuna Sfantu-Gheorghe, care are in grajd doua vaci. Incepand din 2007, pentru ca nu s-a inscris pe lista celor care vor detine cota de lapte, mos Vasile va fi obligat sa consume singur laptele pe care-l vor da vacile.
In situatia lui sunt mii de tarani in Ialomita, care acum sunt fericiti ca nu-i mai bate nimeni la cap sa semneze cererea. „A fost un termen prost ales de guvernanti. Taranii, cand aud cuvantul cota, isi aduc aminte de darile din trecut. Am facut nenumarate sedinte si
le-am explicat de sute de ori, dar totul a fost de pomana. A fost de ajuns sa le spuna doi-trei batrani cum plateau ei cota la oua si tot efortul nostru devenea inutil”, explica Madalin Teculescu, primarul din Sfantu-Gheorghe, procentul mic de cereri pentru obtinerea cotei de lapte.
Semnele de indoiala ale taranilor in cota de lapte se vad si din cifrele din dreptul cantitatilor solicitate pentru fiecare vaca in parte. „Rare sunt cazurile cand oamenii au solicitat pentru o vaca o cota de 1.200-1.500 litri pe an, cei mai multi optand pentru cantitati mai mi