Asadar, dupa 12 ani, Partidul Democrat a reusit sa obtina controlul asupra Camerei Reprezentantilor si este foarte posibil sa obtina majoritatea si in Senat. Cel mai surprinzator lucru in legatura cu alegerile din America din acest an nu este ca democratii au castigat, ci ca au facut-o in pofida faptului ca s-au inselat.
Democratii au vrut sa faca din aceste alegeri un referendum asupra presedintelui Bush si a razboiului din Irak, mizand pe faptul ca atat presedintele, cat si razboiul sunt suficient de impopulare incat sa le asigure victoria. Ei bine, cea mai mare surpriza a acestor alegeri este ca razboiul din Irak nu ocupa decat locul al patrulea in preocuparile alegatorilor americani.
Pe primul loc se situeaza coruptia clasei politice, urmata de amenintarile teroriste si de starea economiei, ceea ce inseamna ca, de fapt, avem de-a face cu un clasic vot negativ in care electoratul nu este neaparat sedus de programul opozitiei, ci sanctioneaza esecurile puterii.
In pofida opiniei dominante in Europa, nu Bush este vinovat de esecul republican, ci republicanii insisi. Scandaluri de coruptie precum cel legat de congressman-ul Tom DeLay sau scandalul sexual din jurul lui Mark Foley au distrus increderea populatiei ca ceva se poate schimba in mod fundamental la varful ierarhiei politice.
Ceea ce s-a intamplat cu partidul republican este o lectie politica aplicabila universal. Cand au venit la putere, in 1994, dupa 40 de ani de dominatie calcifiata si corupta a democratilor in Congres, republicanii au promis sa respecte trei principii: responsabilitate fiscala, securitate nationala si valori morale.
Trei idei puternice care au declansat ceea ce s-a numit "revolutia republicana" in politica americana. Ieri, revolutia a murit pentru ca singura idee republicana care a supravietuit a fost agatarea de putere cu orice