Poluarea -o problema pentru viitorul nostru. Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) si Garda Nationala de Mediu (GNM) sunt doua institutii care se ocupa de monitorizarea problemelor de mediu in judetul nostru.
Cat sunt de poluate apele Maramuresului?
Judetul nostru a avut si inca are o industrie preponderent miniera, ceea ce insemna o exploatare nerationala a raurilor si paraurilor din preajma acestora.
Raul Sasar este unul dintre cele mai degradate si este direct afectat de evacuarile apelor de mina de la Herja si Baia Sprie. Masuratorile indica faptul ca un peste n-ar trai in ele decit opt secunde.
In anii trecuti a fost poluat cu zinc si cupru, metale grele provenite de la societatea Phoenix din Baia Mare, care nu si-a reabilitat statia de epurare la parametrii admisi. Paraul Racos, afluent al Sasarului are si el o contributie importanta la poluarea cu metale provenite de la depozitele de steril spalate de ploi.
De asemenea, paraurile Bistrita si Nistru preiau apele scurse din minele abandonate. Valea Ilba primeste ape de mina din perimetrul Rucaretului inferior.
Raul Lapus sufera o masiva poluare cu ape din minele Breiner si Cisma.
Nici in Borsa situatia nu este mai roza, minele Gura Baii si Colbu, prin apele evacuate au facut ca paraul Secu sa fie degradat total.
Cisla, un alt parau a fost afectat succesiv din cauza defectarii sistemului de hidrotransport steril de la EM Borsa.
GNM a amendat societatea in mai multe randuri cu aproape 100 de milioane de lei. La fel, EM Herja a fost amendata cu 50 milioane de lei pentru neintretinerea corespunzatoare a statiei de epurare a apelor scurse din subteran.
"Pana nu se finalizeaza programul de i