Foto:www.whitehouse.gov
Pentru presedintele american urmeaza doi ani grei, marcati de pierderea majoritatii in Congres si de povara unui razboi nepopular. O prima schimbare s-a produs la cateva ore dupa victoria democratilor: seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, mentinut in functie in pofida criticilor, a fost inlocuit cu un fost sef al CIA, Robert Gates.
Ce impact va avea aceasta schimbare? Parerile sunt impartite, ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, apreciind, joi, ca nu va urma o schimbare fundamentala a politicii Statelor Unite in Irak.
Ministrul britanic de externe a declarat ca este de asteptat o "reevaluare" a politicii Statelor Unite. "Nu ma astept la o bulversare majora a politicii" americane in Irak, ci mai degraba la o "reevaluare" a acesteia”, a declarat Beckett, citata de AFP.
Respingerea de catre electoratul american a politicii adoptate de George W. Bush in Irak i-ar putea oferi premierului britanic, Tony Blair, o sansa de a-si imbunatati pozitia in tara prin analizarea optiunilor de retragere din Irak, comenteaza Reuters.
Blair a fost considerat "catelusul" presedintelui Bush la Londra, pentru ca a sustinut un razboi lipsit de popularitate si in randul britanicilor.
Schimbare la Pentagon
Donald Rumsfeld, in varsta de 74 de ani, se retrage din postul de secretar al Apararii, dupa aproape sase ani in care a ocupat aceasta functie.
Fostul sef al Pentagonului este admirat de unii ca fiind un patriot care a revigorat armata, dar criticat de altii pentru ca nu a gestionat corespunzator razboiul din Irak si pentru ca a trimis militari in lupta fara a-i echipa in mod suficient.
Seful Pentagonului a ales sa trimita in Irak un numar relativ mic de militari, dotati cu arme de ultima generatie, fara a asculta de recomandarile anumitor generali de a desfasura