SIF-urile au cazut ieri cu 7%, adica au pierdut 160 mil. euro din valoare. Corectia neasteptat de puternica a fost determinata de tranzactiile la termen.
SIF-urile au cazut ieri pe Bursa cu aproape 7%, inregistrand una din cele mai puternice scaderi din acest an. Totusi, brokerii spun ca scaderea a fost "fortata" de arbitrajorii locali care au speculat diferentele din ultimele saptamani dintre preturile de pe piata spot de la Bucuresti si cea la termen de la Sibiu. In valoare, SIF-urile au pierdut ieri 162,5 milioane de euro.
Arbitrajorii, care cumparasera puternic pe Bursa din Bucuresti si vandusera in acelasi timp la Sibiu, au putut sa castige circa 10% in curs de doua saptamani de zile, mai mult decat dobanda adusa de un depozit bancar pe un an.
Caderea de ieri fusese anticipata de unii brokeri, care vorbeau de "nervozitate puternica" in piata. Marti, SIF-urile mai pierdusera aproape 3% pe volume de tranzactionare foarte mari. Tranzactiile de ieri cu SIF-uri au insumat 21,8 milioane de euro, adica 67% din rulajul total de la Bursa.
Diferentele dintre preturile actiunilor SIF pe Bursa din Bucuresti si cele ale contractelor futures de pe Bursa din Sibiu avand ca activ suport SIF-uri ajunsesera saptamana trecuta si la 16-17%, o diferenta enorma, care insemna un castig net, cu risc relativ redus, de 12-13% intr-un interval de timp de doua luni de zile.
"Arbitrajorii care au urcat piata de la Bucuresti in ultimele saptamani au inceput sa-si inchida pozitiile si au determinat scaderile puternice de la Bursa", a precizat Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, declaratie sustinuta si de alti brokeri de pe piata.
Oportunitatea de arbitraj apare atunci cand diferenta intre preturile unei actiuni pe piata de la Bucuresti si cel al unui contract futures avand ca suport aceeasi actiune este semnificativ