Comisia Europeana a decis intr-un raport dat publicitatii ieri sa stopeze extinderea pana la o viitoare reforma institutionala a UE. "O solutie institutionala va trebui sa existe deja in momentul in care urmatorul stat membru va fi pregatit sa adere la UE", a apreciat Comisia in raport, referitor la strategia de extindere a Uniunii.
Oficialii comisiei au precizat ca reforma institutionala nu se refera neaparat la adoptarea Constitutiei europene, respinsa prin referendum de alegatorii francezi si olandezi. Avand in vedere ca tratatul de la Nisa, care reglementeaza astazi institutional UE, este gandit pentru 27 de membri, o reforma este necesara. Totusi, apreciaza Comisia, Croatia are suficiente sanse sa adere la Uniunea Europeana in aceasta decada. Zagrebul chiar anunta ca doreste sa adere inainte de alegerile europene din 2009.
Turcia, subiectul fierbinte al acestui raport, a fost dupa cum se astepta toata lumea aspru criticata. Turcia a incetinit pasul reformelor si are probleme serioase in zona libertatii de exprimare si a drepturilor cetatenesti. Mai mult, Comisia avertizeaza Turcia ca daca nu deschide porturile si aeroporturile din Ciprul de Nord pana la jumatatea lunii decembrie, procesul ei de aderare va avea de suferit. In mare Comisia da ceva sperante potentialilor candidati ca Moldova si Ucraina, dar atrage atentia ca Turcia si tarile din Balcani au prioritate in ce priveste aderarea. Comisia Europeana a decis intr-un raport dat publicitatii ieri sa stopeze extinderea pana la o viitoare reforma institutionala a UE. "O solutie institutionala va trebui sa existe deja in momentul in care urmatorul stat membru va fi pregatit sa adere la UE", a apreciat Comisia in raport, referitor la strategia de extindere a Uniunii.
Oficialii comisiei au precizat ca reforma institutionala nu se refera neaparat la adoptarea Constitutiei europene, respinsa prin