Foarte mult, atunci cand unul dintre prieteni tocmai si-a cumparat o casa de cateva sute de mii de euro, iar celalalt inca face economii pentru chirie. Patru prieteni la cina vorbesc despre serviciu, amici, fotbal, politica, shopping. Nu discuta, insa, niciodata despre bani. Este un fel de omisiune subconstienta care functioneaza mai mult ca o necesitate. Necesitatea de a mentine o iluzie, aceea ca intre ei nu exista diferente. Dar, chiar si intre prieteni - uneori, mai ales intre prieteni - iluzia are viata scurta si asta pentru ca invariabil, la un moment dat, vine nota de plata.
Fiecare isi cauta geanta sau servieta. Nota este impartita egal. Pentru primul este usor - scoate portofelul, alege cateva bancnote dintr-un teanc si le lasa nonsalant pe masa. Al doilea are si el portofelul plin, dar numara cu atentie si calculeaza din nou suma ca sa fie sigur ca a fost facuta corect. Al treilea apeleaza deja la buzunarele hainei si ale pantalonilor pentru a completa banii lipsa, iar ultimul este nevoit sa imprumute diferenta de la primul cu mentiunea ca da el o cafea cu prima ocazie. Aceasta imagine se repeta atat de des in ultima vreme, la diferite restaurante si cu diversi protagonisti, incat a devenit un fenomen social.
Americanii au inceput sa efectueze studii, sa scrie numeroase articole si sa deschida forumuri pe aceasta tema (freemoneyfinance.com) - e normal sa faci cinste de fiecare data? chiar daca este vorba despre un prieten drag? Pana la urma ce e mai valoros: banul sau prietenia? In facultate, cei mai multi porneau de pe acelasi picior cand venea vorba despre bani - erau toti faliti in mod egal. De fapt, starea financiara era liantul perfect pentru orice prietenie. O pizza impartita frateste intr-o camera de camin sau cheta facuta pentru cel care nu avea bani sa mearga la terasa erau "evenimente" la ordinea zilei si nu deranjau pe nimeni. @N_